Voor veel mensen is een eigen bedrijf een lang gekoesterde wens. Zij storten zich vol overtuiging en met groot enthousiasme op het zelfstandig ondernemerschap. Anderen doen dat pas na lang wikken en wegen. Voor wie gewend is aan een vaste baan betekent zelfstandigheid niets minder dan een cultuuromslag. Ook het ‘voor jezelf beginnen’ na ontslag of vanuit een uitkeringssituatie is veel minder gemakkelijk dan vaak aan de borreltafel wordt betoogd. Iets van ondernemersbloed moet er wel door je aderen stromen. Anders wordt het tobben.

“Voetbal is oorlog”, zei ‘generaal’ Rinus Michels. Met ondernemen is het niet anders. Het gaat erom dat u met uw product of dienst uw concurrenten verslaat. Anders verslaan ze u. Zo simpel is het.

Hoe gaat u de oorlog winnen? Met een goed boek! Jawel. Een boek dat u in heldere bewoording en wars van jargon als een worst voorhoudt dat het niet alleen bij multinationals, maar ook bij zzp’ers om drie dingen draait: segmenteren, positioneren en communiceren. Ondernemen is een dynamisch en creatief proces. Ingebed in bureaucratische regels, wetten en verordeningen. Dat is dan weer minder. Om dat alles moeiteloos met elkaar te verbinden mag daarom ‘Van A tot ZZP’ niet in uw digitale boekenkast ontbreken. Het boek is ook als paperback verkrijgbaar.

En knagen er dan nog ondernemersvragen, dan bieden Q&A e-Books uitkomst.

Van A tot ZZP – Het ultieme ondernemersboek voor wie klein wil beginnen

Het aantal zelfstandigen zonder personeel is de afgelopen jaren spectaculair gegroeid tot meer dan een miljoen. Voor startende zzp’ers schuilt het succes in een heldere visie en realistische doelstellingen. En in een ondernemingsplan waar de bank of private investeerders enthousiast van worden. En niet te vergeten in creatieve marketing en reclame waarmee vraag wordt gecreëerd en naam wordt gevestigd.

Alle zaken die voor een zelfstandig ondernemerschap van belang zijn komen in ‘Van A tot ZZP’ aan bod. Dit praktische e-book, dat ook als paperback verkrijgbaar is, levert u kennis én inspiratie. Zodat u succesvol van start kunt als ondernemer of uw onderneming verder kunt uitbouwen.

Van A tot ZZP…

…over de kunst van het ondernemen  
Voor zzp’ers schuilt het succes in een heldere visie en realistische doelstellingen. En in creatieve marketing en reclame. En ja, in een soliede boekhouding. Dat lijkt vanzelfsprekend. Cijfers wijzen echter uit, dat veel aanvankelijk succesvolle zzp’ers uiteindelijk vastlopen in het mulle zand van debet en credit.

…over vooruitzien
‘Geld verdienen is een kunst, werken is een kunst, maar goed ondernemen in de grootste kunst’, aldus de beroemde Amerikaanse kunstenaar, filmregisseur en auteur Andy Warhol. En succesvol ondernemer! Warhol voorspelde iedereen zijn ’15 minutes of fame’. Internet, Facebook en Twitter moesten toen nog worden uitgevonden.

…over het economisch belang van zzp’ers
Als het midden- en kleinbedrijf de motor is van de economie, dan vormen zzp’ers de oliemannetjes die op tal van niveaus het ganse economische raderwerk gangbaar houden.

…over visie
Wat moet u als zzp’er met een visie? We hebben zelfs (we schrijven 2018) een minister-president van VVD-huize die visie maar onzin vindt, en zo slecht gaat het met dit land nu ook weer niet, toch? Joop den Uyl, PvdA-minister-president in de jaren 70 van de vorige eeuw, zei ooit: ‘Waar visie ontbreekt, verwildert het volk’. Dat klinkt Bijbels (dat is het ook) en dramatisch, maar getuigt tegelijkertijd van grote wijsheid: als u niet weet wie u bent en waar u voor staat, als die spreekwoordelijke stip aan de horizon ontbreekt, zwalkt u als ondernemer doelloos rond op open zee.

…over aansprakelijkheid
De kans dat er iets heel erg mis gaat wanneer u als glaszetter een wc-ruitje vervangt, is net zo klein als het
ruitje zelf. De risico’s zijn al een stuk groter wanneer het gaat om de vervanging van een kapitale spiegelruit.

…over gevallen helden
Een van de panelleden van de Nederlandse versie van het door Sony bedachte tv-programma Dragons’ Den, uitgezonden in 2007 en 2008, dat startende ondernemers met geld op weg moest helpen, ging zelf financieel onderuit, in weerwil van zijn Quote 500 notering.

…over voor jezelf beginnen
Een voormalige gemeenteambtenaar bij een middelgrote gemeente in het oosten van het land had kennis en ervaring opgebouwd bij het opzetten en begeleiden van aanbestedingsprocedures. Na een reorganisatie als gevolg van een gemeentelijke herindeling besloot zij voor zichzelf te beginnen en bood met succes kleine gemeentes in haar regio haar expertise aan.

…over zzp’ers in de zorg
Een  tot de verbeelding sprekend voorbeeld is de thuiszorgorganisatie Joost Zorgt, in 2006 opgericht en geleid door de zwaar gehandicapte Joost Nauta die uit onvrede met de zorg die hij kreeg zelf de handen uit de mouwen stak. Niet letterlijk, want hij kan zijn handen door een spierziekte nauwelijks bewegen. Maar ook een voorbeeld hoe het niet moet: idealisme kan niet zonder een gezonde boekhouding. Joost Zorgt, met 800 klanten en 300 medewerkers, ging begin 2019 helaas failliet.

…over nut en noodzaak van een accountant
Een accountant in zijn hoedanigheid als controleur van jaarrekeningen komt volgens het jaarrekeningenrecht dat in 2016 is aangepast aan een Europese richtlijn pas verplicht om de hoek kijken bij een omzet van 12 miljoen euro. Tegen die tijd ziet u wel weer.

…over acquisitie
Uit een recent onderzoek van ABN Amro blijkt dat 65 procent van de ondervraagde en hoogopgeleide zzp’ers acquisitie het minst leuk vindt aan hun bestaan als zelfstandig ondernemer; 34 procent ziet er zelfs als een berg tegenop.

…over webvertising
Wie regelmatig websites bezoekt of actief is op sociale media, ontkomt niet aan banners, pop-ups, pop-unders, flash animatie’s en video- en tekstadvertenties ‒ dit is nog maar een greep uit de trukendoos van reclamebureaus als die hun digitale mouwen opstropen.

…over boekhouden in de cloud
Er zijn ook aanbieders die online-boekhouddiensten gratis aanbieden. Daarbij gaat het echter niet om een echte clouddienst. U krijgt toegang tot een boekhoudprogramma dat op de veel kleinere interne server van een administratie- of accountantskantoor draait. Nep dus.

…over advertorials
Is de advertorial voor zzp’ers een interessante en betaalbare communicatievorm? Ja! Maar alleen als u het klein houdt en slim speelt. Of u nu in sierbestratingen doet of cursussen geeft in het tegenwoordig populaire maar onbegrijpelijke mindfulness, over uw vak of beroep is van alles te vertellen, meer dan u waarschijnlijk zelf denkt.

…over arbeidsongeschiktheidsverzekering
Of het wel of niet verstandig is een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) af te sluiten hangt af van uw persoonlijke omstandigheden. Omdat AOV’s tot de duurste verzekeringen behoren, zien veel zzp’ers er vanaf. Volgens sommige schattingen zijn zzp’ers zonder arbeidsongeschiktheidsverzekering binnen drie maanden failliet als ze door ziekte of ongeval niet meer kunnen werken.

…over ambitie
Bent u ambitieus? Ik mag het hopen. Want zonder ambitie is elk ondernemerschap tot mislukken gedoemd. Maar wat is uw ambitie? Op uw tocht langs financiers wordt die vraag u tot vervelens toe gesteld: wat is uw doel, wat wilt u bereiken, waar staat u over vijf jaar? Het juiste antwoord doet wonderen.

…over belastingen
Uw status als zzp’er dankt u aan de Belastingdienst. Die zocht naar een fiscaal hokje waarin ondernemers kleiner dan ‘kleine ondernemers’ gestopt konden worden. Om daarin terecht te komen, moet hetgeen u onderneemt ook het karakter hebben van een onderneming. Tussen een uit de hand gelopen hobby en het ondernemerschap zitten vele tinten grijs.

…over urenadministratie
Let erop dat uw urenregistratie gelijkloopt met uw agenda. Als uw urenregistratie laat zien dat u de hele dag op uw kantoor hebt zitten werken aan project x, en in uw agenda staat: ‘Dagje strand met de kinderen’, worden de kinderen daar misschien blij van, maar de belastinginspecteur niet.

…over crowdfunding
Ondernemers die denken dat ze na het plaatsen van een funding-vraag in blijde afwachting achterover kunnen leunen, hebben buiten de waard gerekend. Die waard – de potentiële investeerder op het crowdfundingplatform – is naast (vaak) idealistisch ook (meestal) kritisch. U moet met de billen bloot.

…over kredietverlening
Bedrijfsfinanciering is een van de grootste knelpunten voor zzp’ers en andere kleine ondernemers. Ondernemers in de landen om ons heen doen vaker een beroep op familie en vrienden of zoeken naar onderlinge samenwerking. Ook wordt veel vaker via allerlei creatieve constructies kapitaal opgehaald bij grote en kleine cultuurfondsen, beleggings- en ontwikkelingsmaatschappijen en informal investors.

…over het broodfonds voor al uw verzekeringen
Het opzetten van een dergelijk solidariteitsfonds is complex, maar wint aan populariteit onder kleine ondernemers. De opzet is in principe niet anders dan toen in 1811 in het Friese dorp Achlum boeren met een broodfonds elkaars ondernemersrisico’s afdekten. In 200 jaar groeide dit initiatief uit tot de huidige moloch Achmea.

…over trainingskampen voor start-ups
Een uit de Verenigde Staten overgewaaid idee, opgepikt door twee ex-Endemol-directeuren die het sinds 2011 in Europa uitventen en uitrollen. Tijdens een ‘trainingskamp’ leren investeerders en beginnende ondernemers elkaar kennen. Maar lang niet altijd rinkelt daarna de kassa.

…over focus
‘Stuck in the Middle’ is niet alleen een song van Stealers Wheel’s uit de jaren 70, de tijd − zoals u ongetwijfeld weet − met de beste popmuziek. Maar dit terzijde. In de Angelsaksische bedrijfscultuur is het ook een wat treurig etiket dat op iedereen wordt geplakt die enthousiast in een onderneming is binnengehaald, maar door gebrek aan duidelijke keuzes en ambitie halverwege zijn carrière in een vage functie is blijven hangen. Zzp’ers lopen dat risico ook. Focus is het toverwoord.

…over franchise voor zzp’ers
De slagingskans van startende franchise-ondernemers is doorgaans 10 procent hoger dan van ondernemers die zelf een bedrijf beginnen. Voor zzp’ers zijn vooral de in opkomst zijnde zorg- en zakelijke concepten interessant omdat die doorgaans, op hooguit de eigen partner na, geen personeel vereisen.

…over verveling en ideeën genereren
Kinderen zijn daar goed in. Zich vervelen. Lamlendig ondersteboven hangend op de bank, bijna verdrinkend in een zee van speelgoed roepen ze zonder gêne: ‘ik verveel me zo…’. Na uw geïrriteerde aansporing ‘Ga in godsnaam wat dóén!’ blijft het enige tijd stil waarna zich een eureka-idee in het kinderbrein ontwikkelt en actie wordt ondernomen. Ze verlaten de veilige haven en steken de speelgoedzee over. Daarna gaan ze dingen doen die voorbij uw voorstellingsvermogen liggen. Toegegeven, dat pakt soms verkeerd uit, maar het gaat om het idee.

…over trends en marktontwikkelingen
Advocaten, notarissen, accountants, boekhouders en financiële dienstverleners dachten lang dat vernieuwing aan hun deur voorbij zou gaan. Bezuinigingen op de rechtshulp, het aanbieden van notarisdiensten en verzekeringsproducten door warenhuisketens, en de stijgende kwaliteit en populariteit van online-boekhoudprogramma’s, haalden hun business model onderuit.

…over marketing
In een wereld waarin producten en diensten ‒ ook van zzp’ers! ‒ moeiteloos tegen elkaar kunnen worden weggestreept omdat ze als twee druppels water op elkaar lijken, maakt marketing het verschil. De moderne aanbodeconomie mag dan volgens sommigen zijn doorgedraaid, toch zult ook u met uw product of dienst in die heksenketel een eigen plekje moeten zien te veroveren. Marketing moet.

…over het marketingbudget
Er is één gouden regel: financier uw marketingkosten niet uit uw rekening-courant of bedrijfskrediet. Marketingkosten betaalt u uit het eigen vermogen of de cashflow. Met een succesvolle marketingactie creëert u waarde in de vorm van meer omzet of meer klanten, maar als de actie mislukt bent u uw geld kwijt. Als u daar een hoge rente over moet betalen, is het al snel game over.

…over payrolling
Als u met een payrollonderneming in zee gaat komt u op de loonlijst te staan. Van zzp’er bent u met een simpele pennenstreek weer werknemer. Voor de een is dat een stap terug, voor de ander een grote sprong voorwaarts.

…over het belang van een ondernemersplan
Wantrouw mensen die beweren dat je aan de achterkant van een bierviltje genoeg hebt. Dat is niet het geval. Zelfs niet als het van Heineken is, en ook niet als het gaat om het beginnen van een café. Financiers en investeerders eisen tegenwoordig goed uitgewerkte plannen met het accent op de financiële paragraaf en de marketingstrategie. Is het plan alleen voor uzelf bestemd, dan kunt u minder uitbundig uitpakken.

…over het afscheid van de VAR
De schemerzone tussen werknemer en zelfstandige heeft de ‘Overeenkomst arbeidsrelatie’ met zijn modelcontracten gebaard. Exit VAR. Schijnzelfstandigheid komt vooral voor in de gezondheidszorg, de zakelijke dienstverlening en de transportsector. En in de bouw, zij het minder dan algemeen wordt aangenomen. Maar de uitvoering van de nieuwe wet zit in het slop.

…over de For als valkuil
Veel ondernemers bouwen gedurende vele tientallen jaren een aanzienlijk belastingvrij bedrag op voor later, maar gebruiken dat geld bijvoorbeeld voor investeringen of dekken er verliezen mee af. Ze doen als het ware een greep in de kas. Tegen de tijd dat ze met pensioen gaan, staat er op de balans een flink bedrag als oudedagsreserve dat er in werkelijkheid niet meer is. Over dat spookbedrag wordt alsnog inkomstenbelasting geheven.

…over pop-up stores
Het openen van een pop-up store lijkt voor een zzp’er op het eerste gezicht een zinloze bezigheid. U bent immers geen winkelier. Maar wacht… u hebt toch een webwinkel waar u zelf ontworpen en gemaakte designlampen of houten kinderspeelgoed verkoopt? U hebt toch een website waar u uw diensten als belastingadviseur of loopbaanbegeleider aanbiedt? Dan hebt u al een digitale etalage. Now we’re talking! De pop-up store is een uitgelezen mogelijkheid echte mensen te ontmoeten.

…over reclame
Reclame is de sensuele massage van onze consumptiemaatschappij. Ons koopgedrag, onze merkvoorkeur, onze smaak, ja zelfs ons moreel oordeel en politieke keuzes zijn in hoge mate het resultaat van de niet aflatende stroom commerciële en ideële boodschappen door de jaren heen. Het gemiddelde consumentenbrein verwerkt dagelijks bijna 400 reclame-impulsen. Als zzp’er moet u zich ertussen zien te wurmen.

…over adverteren
Humor in advertenties trekt aandacht. Maar om de lachers op uw hand te krijgen in de hoop dat zij zich uw advertentie langer zullen herinneren moet u van goeden huize komen. Verkeerd begrepen humor werkt averechts. Seks sells, heet het. Vergeet het maar als u geen doorgewinterde reclameman bent. Daar kunt u uw vingers lelijk aan branden. Tenzij u sexwerker bent…

…over pensioen
Als er één groep is die zijn pensioen slecht heeft geregeld is het wel de zzp’er. Het woord sluitpost lijkt nog te optimistisch. Te ingewikkeld? Wie er even voor gaat zitten ‒ en wanneer u dit leest is dat het geval ‒ zal merken dat dat allemaal wel meevalt. Laten we eerst een paar tegenargumenten ontzenuwen. Dan hebben we dat gehad.

…over sociale media in het algemeen
Omdat er commercieel veel waarde wordt gehecht aan het aantal Facebook likes, Twitter en Instagram followers en YouTube views, is daarin een levendige maar dubieuze handel ontstaan. Als u om ‘likes’ verlegen zit kunt u ze met honderden tegelijk inkopen. Dislikes trouwens ook. Zo lijkt het net echt.

…over sociale media in het bijzonder
Twitter is zakelijk succesvol in te zetten, maar ook een killer. Er zijn al heel wat reputaties en carrières gesneuveld door ondoordachte en onhandige, om niet te zeggen stupide twitterberichten die bij anderen in het verkeerde keelgat schoten. Waag u zo min mogelijk aan ironie of humor, twee zaken die in de praktijk vaak volkomen verkeerd uitpakken.

…over het urencriterium
Als zzp’er bent u zo vrij als een vogel. Maar ook vogels kunnen zich niet onttrekken aan de zwaartekracht, hoewel dat er soms wel op lijkt. De Overheid biedt weliswaar allerlei belastingvoordelen aan startende en gevestigde ondernemers, maar daar moet u wel wat voor doen. Zo moet u per kalenderjaar minimaal 1225 uur aantoonbaar aan uw onderneming besteden.

…over de vennootschap onder firma
Het voordeel van de vennootschap onder firma (vof) is dat opdrachtgevers eerder met grotere opdrachten over de brug komen vanwege het aureool van continuïteit. Veel zegt dat niet, want u kunt als installateur van badkamers en keukens ook een vof aangaan met de bakker om de hoek.

…over het vaststellen van een uurtarief
Bedenk dat het tarief dat u wilt vragen los staat van de waarde die u zelf − of uw directe omgeving! − aan uw kennis, kunde en ervaring toedicht. In de vrije markt zijn dat, om met onze oosterburen te spreken, zwei verschiedene Schuhe. 60 procent van de zzp’ers rekent noodgedwongen een te laag uurtarief om een modaal inkomen te kunnen verwerven, blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Tilburg.

…over verzekeren via het UWV
Het UWV biedt zelfstandigen de mogelijkheid vrijwillig een aantal onmisbare verzekeringen via haar af te sluiten. Het zijn dezelfde verzekeringen als waarvoor werknemers automatisch verplicht zijn verzekerd. De premies zijn over het algemeen gunstiger dan bij commerciële partijen. Bovendien worden er geen afsluit- en poliskosten in rekening gebracht. Dat is mooi.

…over webwinkel kopen
Kant-en-klare webwinkels worden op internet bij bosjes aangeboden. Vaak zijn het zogenaamde dropshipping sites. Er zijn ondernemers (meestal zzp-ende ict-ers) die webshops opzetten en die vervolgens verkopen. Het is een soms wat schimmige handel.

…over websites zonder context
Belangrijk is dat u zoekwoorden in een context plaats. Zoekmachines zoeken niet alleen naar een bepaald zoekwoord dat is ingevoerd, ze ‘kijken’ ook naar de context, naar het verhaal eromheen. Geen context, geen zoekresultaat. Zo simpel is het.

…over zzp’er ja of nee
Wat is eigenlijk een zzp’er en wanneer bent je dat? En ben je als zzp’er wel een echte ondernemer? Niet volgens een rapport van ABN-AMRO. Wel volgens ‘Brussel’. U geldt in Europa als Independent Professional (IP) en valt onder het zogenaamde micro-mkb. Waarvan akte.

…over het bestellen van dit voor zzp’ers onmisbare boek
Van ‘A tot ZZP’ is als e-book en als paperback te bestellen bij MEDEM Publishing. Ook verkrijgbaar bij Managementboek.nl, Amazon.com en Bruna.nl.

Lees meer

Q&A e-books Marketing Basics & Reclame Basics

Op het zakelijk kennisplatform TQL (The Question Library) vindt u praktische e-books over (o.a.) Marketing & Sales. De afgelopen jaren heb ik met een  aantal titels aan dit fonds een bijdrage geleverd. De meest recent geactualiseerde uitgaven zijn Marketing Basics en Reclame Basics. Ze zijn bij TQL te downloaden en ook als paperback verkrijgbaar.