Marketingplanplan

 

 

 

 

 

 

Marketing is oorlog tussen concurrenten. AL RIES EN JACK TROUT, MARKETINGGOEROES

 

 

 

 

“Voetbal is oorlog”, zei ‘generaal’ Rinus Michels. Met marketing is het niet anders. Het gaat erom dat u met uw product, dienst of merk uw concurrenten verslaat. Anders verslaan ze u. Veel ingewikkelder is het niet.

 

Hoe gaat u de oorlog winnen?

Met een goed plan. Jawel. Een plan waarbij het om drie dingen draait: segmenteren, positioneren en communiceren. Marketing is een dynamisch en creatief managementproces. Aard en omvang hangen af van uw marktpositie, wat u wilt bereiken en hoe ver uw financiële polsstok reikt.

 

Zoekt u expansie in de breedte of duikt u in een veelbelovende niche? Na het brainstormen moeten strategieën en tactieken worden uitgedacht, uitgewerkt en uitgeschreven. Het maken van een realistische planning en sluitende begroting vergt vaak evenveel tijd als hoofdbrekens.

 

Mijn USP’s zijn dood, leve mijn USP’s

Hoe staat het met uw unique selling propositions? Kunt u in pakweg 2 minuten (de befaamde elevator pitch) uitleggen wat uw aanbod zo uniek maakt? Moeten uw USP’s niet opnieuw tegen het licht worden gehouden? De doelgroep waarop u focust moet worden gedefinieerd en bereikt – in een sterk versnipperd medialandschap en de niet meer weg te denken invloed van internet en sociale media is dat bepaald niet eenvoudig. Dat vraagt om expertise.

 

Productontwikkeling, prijsbeleid, distributie, de wijze waarop reclame en public relations worden ingezet, de naadloze integratie in uw businessmodel van internet en sociale media - het moet allemaal op papier komen. Helder, zakelijk en onderscheidend. Zodat anderen ermee uit de voeten kunnen. Of uzelf.

 

Twee A4-tjes, een PP of een lijvig rapport

Een professioneel en creatief marketingplan is in een competitieve aanbodeconomie onontbeerlijk. Of het nu twee velletjes A4 zijn, een multimedia PowerPoint presentatie of een lijvig rapport. De omvang en diepgang van een marketingplan hangt af van de marktsituatie, het product of dienst en uw bedrijf of organisatie. Ik adviseer u vanaf de eerste brainstorm tot de marktintroductie.

 

Hebt u uw marketingplan al geschreven? Vraag dan een online quick review aan. Zowel bestaande als lopende marketingplannen toets ik graag voor u op innovatie, effectiviteit en kosten-efficiëntie zodat u tijdig kunt bijsturen.